Zorgplan - Client in zorg zonder actief zorgplan (R45250): verschil tussen versies

Uit normenkaderzorg.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 39: Regel 39:
 
De volgende interpretatiekeuzes zijn gemaakt:
 
De volgende interpretatiekeuzes zijn gemaakt:
  
 +
#De termijn waarbinnen een zorgplan opgesteld moet zijn verschilt per financieringsstroom. In de controle nemen we alle patiënten in zorg mee, ongeacht hoe lang ze in zorg zijn en ongeacht urgentie.
 +
#Een correct zorgplan houdt in dat het af is en dat het een zorgplan is dat op dit moment actueel is. De status kan gebruikt worden in de controle aan de hand van een procesparameter.
 
#Instellingen hanteren verschillende namen voor het zorgplan, de volgende namen kunnen voorkomen; ondersteuningsplan, zorgleefplan, revalidatieplan, verpleegplan, persoonlijk ontwikkelingsplan, individueel plan, behandelplan, zorgplan.
 
#Instellingen hanteren verschillende namen voor het zorgplan, de volgende namen kunnen voorkomen; ondersteuningsplan, zorgleefplan, revalidatieplan, verpleegplan, persoonlijk ontwikkelingsplan, individueel plan, behandelplan, zorgplan.
#Een correct zorgplan houdt in dat het af is en dat het een zorgplan is dat op dit moment actueel is.
 
  
 
===== Programmeerbare norm =====
 
===== Programmeerbare norm =====

Versie van 28 aug 2020 16:43

Valuecare logo 2024.png

Referentienummer: R45250
Behoort tot Normenkader ValueCare

Gehandicaptenzorg en Verpleging, Verzorging en Thuiszorg - Zorgplan

Samenvatting

Wanneer er zorg aan een cliënt wordt geleverd dient er voor deze cliënt ook een zorgplan aanwezig te zijn. Hierin staat beschreven welke zorg geleverd wordt. Wanneer er aanpassingen in de zorgverlening zijn (structureel meer/minder zorg), moet dit ook in het zorgplan aangegeven worden. Zonder plan is de zorg niet rechtmatig. Deze controle signaleert cliënten aan wie zorg wordt geleverd, maar waarvoor geen zorgplan aanwezig is.

Regelgeving / beleid
2020
Zorgplan: schriftelijk of elektronisch als zodanig vastgelegde uitkomsten van hetgeen met de verzekerde dan wel een vertegenwoordiger van de verzekerde is besproken met betrekking tot de in artikel 8.1.1 genoemde onderwerpen.

2020: Wet langdurige zorg, art. 1.1.1


De zorgaanbieder legt binnen zes weken na aanvang van de zorgverlening, onderscheidenlijk een evaluatie en actualisatie, de uitkomsten van de in artikel 8.1.1 bedoelde bespreking vast in een zorgplan en verstrekt terstond een afschrift van het zorgplan aan de verzekerde of aan een vertegenwoordiger.

2020: Wet langdurige zorg, art. 8.1.3 lid 1


De hulpverlener richt een dossier in met betrekking tot de behandeling van de patiënt. Hij houdt in het dossier aantekening van de gegevens omtrent de gezondheid van de patiënt en de te diens aanzien uitgevoerde verrichtingen en neemt andere stukken, bevattende zodanige gegevens, daarin op, een en ander voor zover dit voor een goede hulpverlening aan hem noodzakelijk is. 2020: Burgerlijk Wetboek over de geneeskunde behandelingsovereenkomst, art. 454 lid 1


Dossier
Het dossier wordt in de praktijk ook wel het cliëntdossier of patiëntendossier genoemd. Het dossier heeft betrekking op de medische behandeling en de zorg rondom de cliënt. Het dossier bevat gegevens over zijn gezondheid, de uitgevoerde verrichtingen, gegevens die noodzakelijk zijn voor een goede hulpverlening en gegevens die betrekking hebben op het welzijn van de cliënt. Zo bevat het dossier het zorgplan, het behandelingsplan, de toedienlijst en de medicatielijst. Daarnaast bevat het basisinformatie zoals naam, adres en burgerservicenummer van de cliënt

2020: Wettelijk verplichte registraties voor zorgmedewerkers in de langdurige intramurale ouderenzorg, p. 9


Het kan voorkomen dat in urgente situaties geen uitgewerkt zorgplan wordt opgesteld, bijvoorbeeld bij urgent palliatief terminale zorg; in dat geval wordt er ‘hands-on’ zorg verleend conform het zorgpad in de stervensfase en vindt dossiervorming plaats in de voortgangsrapportage.

2020: Handreiking registratiestandaard wijkverpleging, p. 8

Interpretaties

De volgende interpretatiekeuzes zijn gemaakt:

  1. De termijn waarbinnen een zorgplan opgesteld moet zijn verschilt per financieringsstroom. In de controle nemen we alle patiënten in zorg mee, ongeacht hoe lang ze in zorg zijn en ongeacht urgentie.
  2. Een correct zorgplan houdt in dat het af is en dat het een zorgplan is dat op dit moment actueel is. De status kan gebruikt worden in de controle aan de hand van een procesparameter.
  3. Instellingen hanteren verschillende namen voor het zorgplan, de volgende namen kunnen voorkomen; ondersteuningsplan, zorgleefplan, revalidatieplan, verpleegplan, persoonlijk ontwikkelingsplan, individueel plan, behandelplan, zorgplan.
Programmeerbare norm

Er is sprake van “Zorgplan - Client in zorg zonder actief zorgplan (R45250)” als aan de volgende selectie is voldaan:

1) Alle cliënten in de zorg

Blauwepijl.png

2) Er is geen 'correct' zorgplan aanwezig

Logica: 1 en 2


Valuecare logo 2024.png