Passende zorg

Uit normenkaderzorg.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

ValueCarelogo2022.png

Introductie

ValueCare ondersteunt medisch specialisten met het leveren van zorg binnen de richtlijnen. Dit doen we met meldingen en stuurinformatie, zodat medisch specialisten aantoonbaar 100% bewuste keuzes maken.

Meldingen

Medisch specialisten ontvangen op verzoek meldingen van geplande zorg die buiten de richtlijnen valt of niet geplande zorg die verwacht wordt binnen de richtlijnen. U kunt die geplande zorg beoordelen, met aantekening alsnog door laten gaan, of besluiten af te zeggen, zorg in te plannen of met aantekening bewust niet in te plannen. Zo heeft u dus aantoonbaar 100% een bewuste keuze gemaakt.

Voor de meldingen screent ValueCare automatisch elke nacht de geplande zorg, zoals agenda-afspraken in de toekomst – en bepaalt via geprogrammeerde controles of de geplande zorg aan de richtlijnen voldoet. Valt de zorg buiten de richtlijnen, dan krijgt de betreffende medisch specialist hier de volgende ochtend melding van.

Stuurinformatie

Voor een beeld op trend en sturing op vakgroepniveau is per passende zorg signalering een stuurpunt beschikbaar binnen het Stuurmodel Medisch Specialisten. Hiermee kunt u het aantal voorvallen door de tijd heen zien, inclusief detaildashboard over de specialisten en situaties.

ZEGG

Een deel van de onderstaande signaleringen zullen ook overeenkomen met de lijst opgenomen in ZEGG, zoals te zien in onderstaande tabel  en in de richtlijn omschrijving. Bij ValueCare maken we gebruik van de term ‘Stuurinformatie’ en ‘Stuurpunten’. Bij ZEGG staat dit principe bekend als spiegel informatie.

Specialisme ZEGG Richtlijn Stuurinformatie
Oogheelkunde V Intravitreale injectie met bevacizumab (merknaam Avastin) is de behandeling van eerste keus als anti-VEGF voor nieuwe patiënten (N7120) Definitie stuurpunt
Dermatologie Behandel geen spataders of open been (ulcus cruris) zonder duplexonderzoek (N7110)
Neurochirurgie V Vraag geen MRI aan binnen 18 weken na een hernia- of lumbale stenose-operatie (N7100) Definitie stuurpunt
MDL Volg het surveillancebeleid bij IBD-patiënten (N7300)
MDL Verricht geen herhaal-gastroscopieën bij patiënten met (functionele) dyspepsie, tenzij zij nieuwe alarmsymptomen hebben (N7130)

Meer richtlijnen worden geactiveerd in samenwerking met artsen uit ons netwerk.

ValueCarelogo2022.png