Wmo

Uit normenkaderzorg.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Normenkader WMO Rechtmatigheid is nog in ontwikkeling.

Normenkaderzorg.nl is een kennissysteem van ValueCare. ValueCare wil via Normenkaderzorg.nl kennis over normen in de Nederlandse gezondheidzorg verzamelen, veredelen en verspreiden. Hieronder staat het Normenkader Rechtmatigheid voor de WMO en diens geldigheid per jaar.

ValueCare begrijpt dat het een uitdaging is om grip te houden op risico’s. Daarom leveren wij onze klanten een volledig ingericht Control Framework. Hiermee worden strategische risico’s bewaakt en zijn organisaties aantoonbaar in control.


Berichtenverkeer
WMO - Geen enkele WMO315 of WMO301 verstuurd of vastgelegd (R61913)

Deze controle signaleert ingeschreven WMO cliënten waarbij er geen verzoek om toewijzing (WMO315) is gedaan aan gemeente of geen gemeentelijke toewijzing aanwezig is (WMO301) of vastgelegd. Deze controle signaleert cliënten met een WMO zorgcasus of verstrekking vanaf 1-1-2017, deze startdatum is instelbaar.

De gewenste einddatum van de toewijzing moet liggen op of na de inschrijfdatum.

WMO - Startzorgmelding WMO305 ontbreekt (R61925)

Bij starten van de zorg moet bij WMO toewijzingen een startzorg melding gedaan worden aan de gemeente met de datum waarop de zorg is gestart. Indien er geen melding wordt gedaan, loopt de instelling het risico dat de factuur niet betaald wordt. De controle signaleert of er een WMO305 verzonden is op de startdatum van WMO zorg met een toewijzing, deze startdatum is instelbaar. 

WMO - Startzorgmelding ontbreekt (R61905)

Bij starten van de zorg moet bij WMO toewijzingen een startzorg melding gedaan worden aan de gemeente met de datum waarop de zorg is gestart. Indien er geen melding wordt gedaan, loopt de instelling het risico dat de factuur niet betaald wordt. Deze controle signaleert of er na binnenkomst van een WMO301, een WMO305 is verzonden. 

WMO - Stopzorgmelding WMO307 ontbreekt (R61926)

Bij het stoppen van de zorg moet bij WMO toewijzingen een stopzorgmelding gedaan worden aan de gemeente met de datum waarop de zorg is gestopt De controle signaleert of er een WMO307 verzonden is wanneer het geregistreerde product reeds gesloten is. 

WMO - Toewijzing loopt binnen X af of is reeds verlopen (R61927)

Deze controle signaleert indien een toewijzing binnen nu en X afloopt of reeds verlopen is. Vraag een nieuwe toewijzing aan of pas de financieringsvorm aan voor de cliënt. 

Rechtmatigheid, volledigheid en tijdigheid

WMO - Geen levering dagbesteding bij indicatie met dagbesteding (R61923)

Deze controle signaleert wanneer er een indicatie aanwezig is voor dagbesteding maar er geen dagbesteding is geregistreerd.
WMO - Contact buiten looptijd WMO product/ondersteuningseenheid (R61931)

Deze controle signaleert contacten buiten de looptijd van het geregistreerde WMO product/ondersteuningseenheid. Signalering op contactniveau.

WMO - Contacten buiten looptijd WMO product/ondersteuningseenheid (R61932)
Deze controle signaleert contacten buiten de looptijd van het geregistreerde ondersteuningseenheid, gegroepeerd per inschrijving.
WMO - Contacten bij afwezigheid (R61933)
Deze controle signaleert of er bij tijdelijke afwezigheid een niet verblijf-product is geregistreerd op een bepaald zorgprogramma. EPD specifiek
WMO - Beschermd Wonen - Contact op afwezigheidsdag (R61954)
Controle signaleert vanaf X alle contacten die binnen Beschermd Wonen geregistreerd zijn terwijl er een afwezigheidsdag is geregistreerd.  In deze situatie mag enkel verblijf worden gedeclareerd, overige contacten mogen niet gedeclareerd worden.
WMO - Verblijfsdagen buiten looptijd ondersteuningseenheid (R61956)
Deze controle signaleert verblijfsdagen buiten de looptijd van het geregistreerde WMO product, gegroepeerd per inschrijving.

Tijdsbesteding en kwalitatieve controles
WMO - Limiet WMO product/ondersteuningseenheid nadert of is overschreden (R61930)

Instellingen krijgen van de gemeente een toewijzing waaraan vaak een limiet in euro's of minuten per frequentie is gebonden. Als instelling loop je een risico als dit limiet overschreden wordt.

Variabelen:

  • PxQ afspraken worden gecontroleerd: JA
  • Arrangementen (stuks o.b.v. minuutprijs) worden gecontroleerd: JA


Verouderde normen


2015 2016 2017
2018
x x x x
x x x x