Verricht geen subacromiale decompressies bij jonge patiënten met een pijnlijke schouder, behalve in het geval van een pees- of spierscheuring (N7210)

Uit normenkaderzorg.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

ValueCarelogo2022.png

Referentienummer: N7210
Behoort tot Normenkader ValueCare

Stuurmodel Medisch Specialisten

  1. Passende zorg
Samenvatting

In principe worden er geen subacromiale decompressies gedaan bij jonge patiënten met een pijnlijke schouder.

Regelgeving / beleid
2023
Als een patiënt schouderpijn heeft en er is geen aanwijzing dat een schouderspier of -pees gescheurd is, volstaan goede pijnstilling en ontstekingsremmende injecties met corticosteroïden. De fysiotherapeutische behandeling moet zich richten op herstel, op een optimaal gebruik van het schoudergewricht en op herstel van de spierkracht. Indien de patiënt niet of onvoldoende reageert op uitputtende conservatieve behandeling, valt operatieve behandeling te overwegen. Een operatie aan de schouder waarbij een stukje bot verwijderd wordt van het schouderdak (subacromiale decompressie/neerplastiek) of het verwijderen van de slijmbeurs (bursectomie) mag alleen worden overwogen als een laatste behandeloptie bij volwassenen. Het is geen behandeloptie voor een peesontsteking bij jonge actieve sporters.

2023: Geen subacroiale decomporessies bij jonge patiënten met een pijnlijke schouder

Interpretaties

De volgende interpretatiekeuzes zijn gemaakt:

  1. Een subacromiale decompressie wordt herkend door een geplande operatie met geregistreerde hoofdzorgactiviteit 038100 Acromionresectie.
Programmeerbare norm

Er is sprake van “Verricht geen subacromiale decompressies bij jonge patiënten met een pijnlijke schouder, behalve in het geval van een pees- of spierscheuring (N7210)” als aan de volgende selectie is voldaan:

1) Alle geplande operaties met als hoofdzorgactiviteit een Acromionresectie (038100)

Blauwepijl.png

2) De patient is op de geplande datum jonger dan 18 jaar oud


Logica: 1 en 2

Te nemen actie

Door de medisch specialist wordt beoordeeld of de geplande afspraak passend is. De medisch specialist stuurt op passende zorg.

ValueCarelogo2022.png