Verricht geen herhaal-gastroscopieën bij patiënten met (functionele) dyspepsie, tenzij zij nieuwe alarmsymptomen hebben (N7130)

Uit normenkaderzorg.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

ValueCarelogo2022.png

Referentienummer: N7130
Behoort tot Normenkader ValueCare

Stuurmodel Medisch Specialisten

  1. Passende zorg
Samenvatting

Alleen in geval van nieuwe alarmsymptomen is er een indicatie om bij patiënten met (functionele) dyspepsie opnieuw een gastroscopie te doen.

Regelgeving / beleid
2022
Alleen in geval van nieuwe alarmsymptomen is er een indicatie om bij patiënten met (functionele) dyspepsie opnieuw een gastroscopie te doen. Bij (functionele) dyspepsie zijn namelijk geen afwijkingen gevonden bij de eerdere gastroscopie.

2022: Zorginstituut Nederland - Verbetersignalement Maagklachten

Interpretaties

De volgende interpretatiekeuzes zijn gemaakt:

  1. Middels een ziekenhuisspecifieke parameter kunnen de afspraakcodes voor gastroscopieën ingesteld worden. Dit is een verplichte parameter voor de werking van de norm.
  2. Per patiënt wordt alleen de eerstvolgende afspraak getoond. Eventuele daaropvolgende afspraken worden getoond in de toelichting.
  3. Een gastroscopie wordt herkend door een geregistreerde zorgactiviteit 034620 Diagnostische endoscopie van oesofagus, maag en/of duodenum met behulp van flexibele endoscoop, eventueel inclusief biopten of antroduodenale manometrie.
Programmeerbare norm

Er is sprake van “Verricht geen herhaal-gastroscopieën bij patiënten met (functionele) dyspepsie, tenzij zij nieuwe alarmsymptomen hebben (N7130)” als aan de volgende selectie is voldaan:

1) Alle geplande gastroscopiën

Blauwepijl.png

2) De patiënt heeft een openstaande DBC met diagnose (functionele) dyspepsie (diagnose 201)

Blauwepijl.png

3) In de afgelopen 3 jaar is bij de patiënt al een gastroscopie uitgevoerd binnen een DBC met diagnose 201


Logica: 1 en 2 en 3

Te nemen actie

Door de medisch specialist wordt beoordeeld of de geplande zorg passend is. De medisch specialist stuurt op passende zorg.

Berekening financiële impact

Niet van toepassing.

ValueCarelogo2022.png