Verricht geen botscan bij prostaatkanker als de kans op uitzaaiingen klein is (N7150)

Uit normenkaderzorg.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

ValueCarelogo2022.png

Referentienummer: N7150
Behoort tot Normenkader ValueCare

Stuurmodel Medisch Specialisten

  1. Passende zorg
Samenvatting

Omdat de kans op uitzaaiingen in de botten bij de meeste patiënten met prostaatkanker klein is, is het advies om geen botscan te doen bij deze patiënten.

Regelgeving / beleid
2023
Met een botscan wordt onderzocht of een patiënt met kanker uitzaaiingen in de botten heeft. Bij de meeste patiënten met prostaatkanker is de kans hierop erg klein. Daarom is het advies om niet bij alle patiënten met prostaatkanker een botscan te doen.

Een botscan wordt wel aangeraden als:

  • De PSA waarde meer dan 20 is;
  • De Gleasonscore 8 of hoger is;
  • Het prostaatkankergezwel ver is doorgegroeid;
  • De patiënt klachten heeft die op bot uitzaaiingen kunnen wijzen.

2023: NVDV Verstandige keuzes binnen de urologie

Interpretaties

De volgende interpretatiekeuzes zijn gemaakt:

  1. Een prostaatcarcinoom-DBC wordt herkend aan de ICD-10 code C61 (Maligne neoplasma van prostaat) en diagnosecode 040 (Prostaatcarcinoom voor specialisme Urologie).
  2. Middels een ziekenhuisspecifieke parameter kunnen de afspraakcodes voor de botscan ingesteld worden. Dit is een verplichte parameter voor de werking van de norm.
  3. Middels een ziekenhuisspecifieke parameter kunnen de vraagcodes voor de registratie van de PSA-score ingesteld worden. Dit is een verplichte parameter voor de werking van de norm.
  4. Middels een ziekenhuisspecifieke parameter kunnen de vraagcodes voor de registratie van de Gleason-score ingesteld worden. Dit is een verplichte parameter voor de werking van de norm.
  5. Middels een ziekenhuisspecifieke parameter kunnen de vraagcodes voor de registratie van de TNM-score ingesteld worden. Dit is een verplichte parameter voor de werking van de norm.
Programmeerbare norm

Er is sprake van “Verricht geen botscan bij prostaatkanker als de kans op uitzaaiingen klein is (N7150)” als aan de volgende selectie is voldaan:

1) Alle geplande afspraken voor een botscan met een datum in de toekomst

Blauwepijl.png

2) De patient heeft binnen nu en een jaar geleden een DBC met prostaatcarcinoomdiagnose (ICD-10: C61 (Maligne neoplasma van prostaat) en diagnosecode 040 (Prostaatcarcinoom voor specialisme Urologie))

Blauwepijl.png

3) Er is een score geregistreerd voor de datum van de afspraak en na de begindatum van de DBC, die aan een van de onderstaande voorwaardes voldoet:

Blauwepijl.png
Blauwepijl.png
Blauwepijl.png

3a) Er is een geregistreerde PSA-score kleiner of gelijk aan 20

3b) Er is een geregistreerde Gleason-score kleiner dan 8

3c) Er is een geregistreerde TNM-score met T3 of T4

Logica: 1 en 2 en (3a of 3b of 3c)

Te nemen actie

Door de medisch specialist wordt beoordeeld of de geplande afspraak passend is. De medisch specialist stuurt op passende zorg.

ValueCarelogo2022.png