Productiewaarde tov begroting

Uit normenkaderzorg.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

ValueCarelogo2022.png

Behoort tot Normenkader ValueCare

Stuurmodel Medisch Specialisten

  1. Binnen begroting blijven
Samenvatting

Voor deze stuurindicator vergelijkt ValueCare de verwachtte productiewaarde op basis van de begroting, met de productiewaarde op basis van de DBCs die het zorgpersoneel registreert.

ValueCare berekent een waarde voor iedere (kalender)week van alle lopende en afgeronde DBCs. Deze waarde wordt de productiewaarde genoemd.

Met deze stuurindicator heeft een arts inzicht in de hoeverre de productiewaarde afwijkt van het referentiejaar of de aangeleverde begroting.

ValueCare geeft productiewaarde tov begroting weer per maand, per specialisme, per diagnose, en per omzetstroom.

Regelgeving / beleid

Geen regelgeving beschikbaar.

Interpretaties

De volgende interpretatie keuzes zijn gemaakt:

  1. ValueCare berekent de productiewaarde door een DBC meerdere keren te grouperen, iedere keer met een extra week aan geregistreerde verrichtingen. Zo berekent ValueCare tot welk zorgproduct een DBC tot dan toe afleidt.
  2. Wat er door een week aan verrichtingen bijkomt aan waarde, wordt gezien als de productiewaarde van die week.
  3. Deze vergelijkt ValueCare met de productiewaarde van het referentiejaar (berekent met de tarieven van het huidige jaar), of de aangeleverde begroting van het ziekenhuis.
Sturing

De stuurindicator geeft inzicht in de productiewaarde tov de verwachting of de productiewaarde van het referentiejaar (berekent met de tarieven van het huidige jaar). Op basis van die informatie kan het ziekenhuis interventies inzetten.

Het effect van sturing hangt af van ziekenhuisspecifieke situaties. Deze stuurindicator geeft houvast bij het bepalen welke interventies potentieel effect hebben, en bij het meten van deze effecten achteraf.

ValueCare denkt graag met u mee over het verbeteren van de sturing in uw ziekenhuis. Mochten er op basis van bovenstaande nieuwe ideeën of suggesties voor controles ontstaan, laat het dan aan ValueCare weten via uw ValueCare contact.

Programmeerbare norm

Er is sprake van “Productiewaarde tov begroting” als aan de volgende selectie is voldaan:

1) Productiewaarde week n =

Grouper waarde DBC’s eind week (n)

Minus

Grouper waarde DBC’s eind week (n-1)


Logica: 1

Toelichting

Voor meer toelichting over de methodiek van de Productiewaarde, zie Ziekenhuizen productiewaarde.

ValueCarelogo2022.png