Percentage subacromiale decompressies bij jonge patiënten

Uit normenkaderzorg.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

ValueCarelogo2022.png

Behoort tot Normenkader ValueCare

Stuurmodel Medisch Specialisten

  1. Passende zorg
Samenvatting

Deze stuurindicator geeft inzicht in de hoeveelheid subacromiale decompressies die worden uitgevoerd bij jonge patiënten. Artsen voeren subacromiale decompressies bij patiënten met schouderklachten door schoudersyndroom met subacromiaal pijnsyndroom (SAPS). Een subacromiale decompressie is een schouder operatie; deze operatie wordt vaker ingezet dan nodig is. Een conservatieve behandeling, gericht op rust, gevolgd door geleidelijk opbouwen van de oefentherapie, heeft de voorkeur.

Deze stuurindicator laat het percentage subacromiale decompressies zien dat is uitgevoerd bij patiënten jonger dan 18 jaar, tov van alle uitgevoerde subacromiale decompressies.

ValueCare geeft het percentage subacromiale decompressies weer per maand.

Regelgeving / beleid
2023
Als een patiënt schouderpijn heeft en er is geen aanwijzing dat een schouderspier of -pees gescheurd is, volstaan goede pijnstilling en ontstekingsremmende injecties met corticosteroïden. De fysiotherapeutische behandeling moet zich richten op herstel, op een optimaal gebruik van het schoudergewricht en op herstel van de spierkracht. Indien de patiënt niet of onvoldoende reageert op uitputtende conservatieve behandeling, valt operatieve behandeling te overwegen. Een operatie aan de schouder waarbij een stukje bot verwijderd wordt van het schouderdak (subacromiale decompressie/neerplastiek) of het verwijderen van de slijmbeurs (bursectomie) mag alleen worden overwogen als een laatste behandeloptie bij volwassenen. Het is geen behandeloptie voor een peesontsteking bij jonge actieve sporters.

2023: Geen subacroiale decomporessies bij jonge patiënten met een pijnlijke schouder

Interpretaties

Er zijn geen interpretatiekeuzes gemaakt.

Sturing

Het effect van sturing hangt af van ziekenhuisspecifieke situaties. Deze stuurindicator geeft houvast bij het bepalen welke interventies potentieel effect hebben, en bij het meten van deze effecten achteraf. ValueCare denkt graag met u mee over het verbeteren van de sturing in uw ziekenhuis. Mochten er op basis van bovenstaande nieuwe ideeën of suggesties voor controles ontstaan, laat het dan aan ValueCare weten via uw ValueCare-contact.

Programmeerbare norm

Er is sprake van “Percentage subacromiale decompressies bij jonge patiënten” als aan de volgende selectie is voldaan:

1) Alle operaties met als hoofdzorgactiviteit een Acromionresectie (038100) waarbij de patiënt jonger is dan 18 jaar

Blauwepijl.png

2) Gedeeld door alle operaties met als hoofdzorgactiviteit een Acromionresectie (038100)


Logica: 1 en 2

ValueCarelogo2022.png