Percentage mammografie als eerste beeldvormende diagnostiek van de mamma i.p.v. echografie bij vrouwen jonger dan 30 jaar oud

Uit normenkaderzorg.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

ValueCarelogo2022.png

Behoort tot Normenkader ValueCare

Stuurmodel Medisch Specialisten

  1. Passende zorg
Samenvatting

De richtlijn Mammacarcinoom uit 2012 adviseert artsen een echografie te maken in plaats van röntgenfoto (mammografie) bij vrouwen jonger dan 30 jaar met een borstafwijking. Het borstweefsel van jonge vrouwen is vaak dicht en compact, wat het moeilijk kan maken om op een mammografie een afwijking te zien. Een echografie is in deze gevallen een betere diagnostische test omdat het kan helpen bij het onderscheiden van goedaardige en kwaadaardige afwijkingen in het borstweefsel van jonge vrouwen. Bovendien is echografie een veiligere optie omdat het geen ioniserende straling heeft. Dit betekent echter niet dat een mammografie nooit nodig is bij vrouwen jonger dan 30 jaar, maar het is belangrijk dat het individuele geval wordt beoordeeld door een specialist.

ValueCare geeft het percentage mammografie als eerste beeldvormende diagnostiek van de mamma i.p.v. echografie bij vrouwen jonger dan 30 jaar oud weer per maand.

Regelgeving / beleid
2023
Als er een klinische verdenking bestaat van een mammacarcinoom, moet er zo snel mogelijk een diagnostisch onderzoek worden uitgevoerd. Dit onderzoek bestaat uit een anamnese, lichamelijk onderzoek en beeldvorming. De beeldvorming bestaat uit mammografie en/of echografie. Bij patiënten jonger dan 30 jaar en bij zwangere vrouwen wordt in eerste instantie gekozen voor echografie.

2023: Integraal Kankercentrum Nederland - Richtlijn mammacarcinoom

Interpretaties

De volgende interpretatiekeuzes zijn gemaakt:

  1. De stuurinformatie is ontwikkeld op basis van de lopende richtlijn.
Sturing

Met behulp van de stuurinformatie kunnen afwijkingen van de benchmark gesignaleerd worden en kan het ziekenhuis hier interventies op inzetten. De stuurinformatie kan ook helpen bij het bepalen van het effect van eventuele interventies. Ook helpt het bij het creëren van een grotere bewustwording van de richtlijnen.

ValueCare denkt graag met u mee over het verbeteren van de sturing in uw ziekenhuis. Mochten er op basis van bovenstaande nieuwe ideeën of suggesties voor controles ontstaan, laat het dan aan ValueCare weten via uw ValueCare contact.

Programmeerbare norm

Er is sprake van “Percentage mammografie als eerste beeldvormende diagnostiek van de mamma i.p.v. echografie bij vrouwen jonger dan 30 jaar oud” als aan de volgende selectie is voldaan:

1) Per vrouw jonger dan 30 jaar oud, alle in onze data als eerste geregistreerde beeldvormende onderzoeken van de mamma (mammografie [086902, 086909, 086941, 086957] of echografie [086970])

Blauwepijl.png

2) Per vrouw jonger dan 30 jaar oud, het in onze data als eerste geregistreerde beeldvormende onderzoek van de mamma (mammografie of echografie) dat een mammografie is

Blauwepijl.png

3) Percentage mammografie als eerste beeldvormende diagnostiek van de mamma bij vrouwen jonger dan 30 jaar oud


Logica: 1 en 2 en 3

ValueCarelogo2022.png