Percentage eerste knie- of heupartrose DBC's met prothese operatie binnen 14 dagen

Uit normenkaderzorg.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

ValueCarelogo2022.png

Behoort tot Normenkader ValueCare

Stuurmodel Medisch Specialisten

  1. Passende zorg
Samenvatting

Deze stuurinformatie toont het percentage knie- en heupartrose DBC's met een eerste totale knieprothese of heupprothese implantatie, waarbij de operatie binnen 14 dagen na de start van de DBC heeft plaatsgevonden. Het doel van deze informatie is om inzicht te geven in de gevallen waarin operaties zijn uitgevoerd zonder eerst een conservatief behandeltraject te doorlopen. Een optimale conservatieve behandeling is altijd de eerste stap die genomen moet worden bij artrose van knie en heup, aangezien een gewrichtsvervanging een grote ingreep is en gepaard kan gaan met complicaties.

Regelgeving / beleid
2023
De indicatie voor totale heup- of knievervanging bij artrose wordt gesteld op basis van pijn, functieverlies en radiologische afwijkingen. Bij artroseklachten van de heup of knie volgt eerst een conservatief behandeltraject, bestaande uit voorlichting, een eventueel afvalprogramma, pijnstilling en fysiotherapie. Pas als conservatieve behandeling niet meer helpt, is het verantwoord tot operatie over te gaan. Patiënten accepteren steeds minder vaak lichamelijke beperkingen door artrose van de heup- of knie en vragen daarom eerder om een prothese. Verbetersignalement zorg bij artrose van knie en heup benadrukt het belang van een optimale conservatieve behandeling alvorens over te gaan tot een prothese-operatie.

2023: Zorginstituut Nederland - Zinnige-Zorg artrose knie heup

Interpretaties

De volgende interpretatiekeuzes zijn gemaakt:

  1. De stuurinformatie is ontwikkeld op basis van de lopende richtlijn en het Verbetersignalement zorg bij artrose van knie en heup.
Sturing

Met behulp van de stuurinformatie kunnen afwijkingen van de benchmark gesignaleerd worden en kan het ziekenhuis hier interventies op inzetten. De stuurinformatie kan ook helpen bij het bepalen van het effect van eventuele interventies. Ook helpt het bij het creëren van een grotere bewustwording van de richtlijnen. ValueCare denkt graag met u mee over het verbeteren van de sturing in uw ziekenhuis. Mochten er op basis van bovenstaande nieuwe ideeën of suggesties voor controles ontstaan, laat het dan aan ValueCare weten via uw ValueCare contact.

Programmeerbare norm

Er is sprake van “Percentage eerste knie- of heupartrose DBC's met prothese operatie binnen 14 dagen” als aan de volgende selectie is voldaan:

1) Alle knie- en heupartrose DBC's (AGB 5, diagnose code 1701 en 1801) met een, in de data, eerste totale knieprothese of eerste heupprothese implantatie (038663, 038567) (ongeacht zijde) van patiënten die 1 jaar voor de implantatie 18 jaar en ouder waren

Blauwepijl.png

2) Alle knie- en heupartrose DBC's (AGB 5, diagnose code 1701 en 1801) met een, in de data, eerste totale knieprothese of eerste heupprothese implantatie (038663, 038567) (ongeacht zijde) van patiënten die 1 jaar voor de implantatie 18 jaar en ouder waren en de operatie binnen 14 dagen van de start van de DBC heeft plaatsgevonden

Blauwepijl.png

3) Het percentage knie- en heupartrose DBC’s (AGB 5, diagnose code 1701 en 1801) met een eerste totale knieprothese of heupprothese implantatie (038663, 038567) waarbij de operatie binnen 14 dagen na de start van de DBC heeft plaatsgevonden


Logica: 1 en 2 en 3

ValueCarelogo2022.png