Intravitreale injectie met bevacizumab (merknaam Avastin) is de behandeling van eerste keus als anti-VEGF voor nieuwe patiënten (N7120)

Uit normenkaderzorg.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

ValueCarelogo2022.png

Referentienummer: N7120
Behoort tot Normenkader ValueCare

Stuurmodel Medisch Specialisten

  1. Passende zorg
Samenvatting

Intravitreale injectie met bevacizumab (merknaam Avastin) is de behandeling van eerste keus als anti-VEGF voor nieuwe patiënten.

Regelgeving / beleid
2022
Op basis van kostenverschillen, “non-inferiority” en huidige inzichten over systemische bijwerkingen is gebruik van bevacizumab verantwoord en heeft bevacizumab de voorkeur boven ranibizumab en aflibercept als anti-VEGF om mee te starten.

2022: Federatie Medisch Specialisten - Richtlijnendatabase - Leeftijdsgebonden maculadegeneratie - Conclusies

Interpretaties

De volgende interpretatiekeuzes zijn gemaakt:

  1. Middels een ziekenhuisspecifieke parameter kunnen de afspraakcodes voor intravitreale injecties van medicatie met een ander middel dan bevacizumab ingesteld worden. Dit is een verplichte parameter voor de werking van de norm.
  2. Per patiënt wordt alleen de eerstvolgende afspraak getoond. Eventuele daaropvolgende afspraken worden getoond in de toelichting.
  3. Het is mogelijk om per patiënt per oog te signaleren. Hiervoor kunnen de afspraakcodes voor intravitreale injecties van medicatie met een ander middel dan bevacizumab ingesteld worden per oog.
  4. Intravitreale injectie van medicatie wordt herkend door een geregistreerde zorgactiviteit 039810 - Intravitreale injectie van medicatie.
  5. Om te bepalen of het om een nieuwe patiënt gaat wordt gekeken naar de aanwezigheid van intravitreale injectie van medicatie in de afgelopen 4 maanden voor de huidige datum.
Programmeerbare norm

Er is sprake van “Intravitreale injectie met bevacizumab (merknaam Avastin) is de behandeling van eerste keus als anti-VEGF voor nieuwe patiënten (N7120)” als aan de volgende selectie is voldaan:

1) Alle geplande afspraken voor Intravitreale injectie van medicatie met een ander middel dan bevacizumab

Blauwepijl.png

2) Voor de patiënt is in de afgelopen 4 maanden geen intravitreale injectie van medicatie geregistreerd

Logica: 1 en 2

Te nemen actie

Door de medisch specialist wordt beoordeeld of de geplande zorg passend is. De medisch specialist stuurt op passende zorg.

ValueCarelogo2022.png