Eigen begroting gebruiken
Eigen begroting gebruiken
ValueCare biedt dagelijks actiegerichte stuurinformatie op begroting. Hiervoor bestaat een set aan stuurpunten waarbij de realisatie wordt afgezet tegen de begroting.
Als het ziekenhuis geen begroting heeft aangeleverd bevat deze ‘begroting’ de aantallen/waardes van een referentiejaar. Hierbij corrigeert ValueCare de begroting voor het aantal werkbare dagen per maand in het huidige jaar tov het referentiejaar.
Het is echter ook mogelijk om zelf een begroting aan te leveren.
Aanleveringen
De twee meest gebruikelijke aanleveringen voor begrotingen zijn:
- Zorgproduct/DBC’s
- Levering per diagnose/zorgproduct en specialisme
- Zorgactiviteiten/verrichtingen
- Aanlevering per verrichtingscode en specialisme
Mocht een detailniveau ontbreken, maar wel gewenst zijn, dan kunt u de vulling naar rato bespreken met ValueCare.
Seizoenspatroon
Als de aangeleverde begroting zelf geen seizoenspatroon bevat, dan voegt ValueCare dat desgewenst toe. ValueCare gebruikt een referentiejaar om een realistisch seizoenspatroon te creëren. Hierbij corrigeert ValueCare de begroting voor het aantal werkbare dagen per maand in het huidige jaar tov het referentiejaar.
Dagelijks bijgewerkt
ValueCare toont de realisatie t/m vandaag, ten opzichte van de begroting t/m vandaag. In deze update wordt, net als de realisatie, ook de begroting dagelijks geüpdatet, zo ziet u hoe u er nu voor staat.
Detail voor actiegerichte sturing
Voor actiegerichte stuurinformatie is detail onontbeerlijk. Waar lopen we precies uit de pas met de begroting: bij welke collega, bij welke patiënten, op welke plek?
Meestal is daar niet op begroot. Om toch de realisatie van een bepaalde arts bij een bepaalde diagnose te zien ten opzichte van begroting, voegt ValueCare desgewenst dit detail aan in de begroting. Dat gebeurt op basis van de ratio’s uit het referentiejaar. Zo kunt u toch ook op detailniveau zien waar er de grote verschillen zitten om daarop bij te sturen.
Voorbeeld begroting vullen naar rato waar DBC diagnose niet is aangeleverd maar wel gewenst is
Een aangeleverde begroting zegt dat zorgproduct A voor specialisme X 100 keer voor gaat komen. We zien dat in het 2019 zorgproduct A met specialisme X 20% van de tijd DBC Diagnose Y bevatte, en 80% DBC diagnose Z. Dan begroten we 20 keer diagnose Y en 80 keer diagnose Z voor het aangeleverde jaar. Hierdoor blijven aantallen exact gelijk aan aanlevering, maar is de verdeling over diagnoses wel gebaseerd op het referentiejaar, in dit voorbeeld 2019.