Add-on geneesmiddelen en ozp-stollingsfactoren met wisselende indicatie code geregistreerd (N0030)

Uit normenkaderzorg.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

ValueCareLogo2.png

Referentienummer: N0030
Behoort tot Normenkader ValueCare

Ziekenhuizen overige Rechtmatigheid

 1. Ziekenhuizen overige Rechtmatigheid 2021 - OZP - Duur en weesgeneesmiddel add on
 2. Ziekenhuizen overige Rechtmatigheid 2020 - OZP - Duur en weesgeneesmiddel add on
Samenvatting

Indien dezelfde add-on geneesmiddel of ozp-stollingsfactor meerdere keren geregistreerd wordt bij dezelfde patiënt, is de verwachting dat de indicatie niet wijzigt.

Regelgeving / beleid
2020
Add-ongeneesmiddelen en ozp-stollingsfactoren zijn geneesmiddelen die als overige zorgproducten in rekening kunnen worden gebracht. De prestatiebeschrijving van deze overige zorgproducten wordt gevormd door de artikelomschrijving van het consumentenartikel zoals opgenomen in de G-standaard.

2020: BR/REG-20114a art. 10 lid 1


Add-ongeneesmiddelen en ozp-stollingsfactoren worden per verstrekking gedeclareerd. Meerdere verstrekkingen van een geneesmiddel op één dag leiden dus tot meerdere declarabele prestaties, ongeacht de indicatie(s) waarvoor het geneesmiddel wordt verstrekt.

2020: NR/REG-2001a art. 31 lid 6e


Indicatie (on-label en off-label)
Een in de G-standaard opgenomen indicatie waarvoor een add-ongeneesmiddel of ozp-stollingsfactor is verstrekt aan de patiënt. Indien de betreffende indicatie nog niet is opgenomen in de G-standaard, dan wordt dat gegeven vermeld op de factuur.

2020: NR/REG-2001a art. 37 lid 1m

2021
Add-ongeneesmiddelen en ozp-stollingsfactoren zijn geneesmiddelen (geregistreerde geneesmiddelen of apotheekbereidingen) die als overige zorgproducten in rekening worden gebracht. De prestatiebeschrijving van deze overige zorgproducten wordt gevormd door de artikelomschrijving van het geneesmiddel zoals opgenomen in de G-standaard.

2021: BR/REG-21106a art. 10 lid 1


Add-ongeneesmiddelen en ozp-stollingsfactoren worden per verstrekking gedeclareerd. Meerdere verstrekkingen van een geneesmiddel op één dag leiden dus tot meerdere declarabele prestaties, ongeacht de indicatie(s) waarvoor het geneesmiddel wordt verstrekt.

2021: NR/REG-2103a art. 31 lid 6e


Indicatie (on-label en off-label)
Een in de G-standaard opgenomen indicatie waarvoor een addongeneesmiddel of ozp-stollingsfactor is verstrekt aan de patiënt. Indien de betreffende indicatie nog niet is opgenomen in de G-standaard, dan wordt dat gegeven vermeld op de factuur.

2021: NR/REG-2103a art. 37 lid 1m

Interpretaties

De volgende interpretatiekeuzes zijn gemaakt:

 1. Standaard wordt alleen de eerste nieuwe indicatie gesignaleerd. Als de nieuwe indicatie vaker dan éénmalig geregistreerd wordt, dan volgt geen signalering vanaf de tweede registratie van de nieuwe indicatie. Middels een klantspecifieke parameter kan ingesteld worden om wel alle nieuwe indicaties te tonen.
 2. Indien bij dezelfde patiënt vaker dezelfde indicatiewissel van indicatie A naar indicatie B geregistreerd wordt, dan wordt alleen de eerste indicatiewissel van indicatie A naar indicatie B gesignaleerd.
 3. Indien een add-on niet aangemerkt is als geldige add-on, dan wordt de add-on buiten beschouwing gelaten. Als een add-on bijvoorbeeld een startdatum heeft van 01-09-2020, maar geregistreerd wordt op 15-07-2020, dan telt deze add-on niet mee voor een eventuele indicatiewissel.
 4. De volgende speciale indicaties worden standaard als 'speciale indicaties' gezien: 99999995, 99999996, 99999997, 99999998, 99999999. Middels een klantspecifieke parameter kunnen de speciale indicaties aangepast worden.
 5. Er worden alleen speciale indicaties gesignaleerd indien de nieuwe indicatie een speciale indicatie is. Middels een klantspecifieke parameter kan dit gewijzigd worden.
 6. Middels een klantspecifieke parameter kan aangegeven worden welke indicaties binnen een ziekenhuis als inwisselbaar worden gezien.
 7. Middels een klantspecifieke parameter kunnen niet-declarabele add-on geneesmiddelen en OZP stollingsfactoren uitgesloten worden.
 8. Er wordt default maximaal 2 jaar terug gezocht naar de vorige indicatie. Per ziekenhuis kan deze marge specifiek worden ingesteld worden.
Programmeerbare norm

Er is sprake van “Add-on geneesmiddelen en ozp-stollingsfactoren met wisselende indicatie code geregistreerd (N0030)” als aan de volgende selectie is voldaan:

1) Alle Add-on geneesmiddelen en OZP stollingsfactoren

Blauwepijl.png

2) Add-on geneesmiddelen en OZP stollingsfactoren is geldig op moment van registreren

Blauwepijl.png

3) Er is in het verleden een add-on geneesmiddel of OZP stollingsfactor geregistreerd met dezelfde atc-code en een andere indicatie

Blauwepijl.png

4) De oude indicatie was niet vervallen op het moment van registreren nieuwe indicatie


Logica: 1 en 2 en 3 en 4

Berekening financiële impact

Zie Berekening financiële impact - Waarde add-on

Blokkade

Indien het ziekenhuis gebruik maakt van de blokkade, dan worden de volgende verrichtingen geblokkeerd:

 1. Alle gesignaleerde add-on geneesmiddelen en OZP stollingsfactoren
 2. Indien alleen de eerste verrichting na de indicatiewissel gesignaleerd wordt, worden ook alle volgende add-on geneesmiddelen en OZP stollingsfactoren met dezelfde indicatie geblokkeerd voor facturatie. Indien de actie op de eerste verrichting na de indicatiewissel genegeerd wordt, vervalt ook de blokkade op de volgende add-on geneesmiddelen en OZP stollingsfactoren met dezelfde indicatie.

ValueCareLogo2.png