2. Identificeren van risico’s

Uit normenkaderzorg.nl
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

ValueCareLogo2.png

De beheersdoelstellingen worden bedreigd door risico’s binnen en tussen processen. De zorgaanbieder identificeert per hoofd- en deelproces risico’s. Horizontaal Toezicht is maatwerk en het is van groot belang dat ook zorgaanbiederspecifieke risico’s door de zorgaanbieder worden geïdentificeerd.

Een risico is een onzekere gebeurtenis met mogelijke gevolgen voor de beheersdoelstelling. Voor het identificeren van de risico’s is het van belang te denken vanuit deze beheersdoelstellingen en de processen die hier aan ten grondslag liggen.

Voor het identificeren en definiëren van de risico’s is het raadzaam een vast format te hanteren. Het opnemen van de oorzaak van het risico en het gevolg van het risico is van belang voor het later bepalen van de juiste beheersmaatregelen. Het mitigeren van de impact of de kans van een risico vraagt om verschillende beheersmaatregelen.

Om het identificeren van risico’s zo volledig mogelijk uit te voeren, is het goed om dit vanuit meerdere invalshoeken te bekijken. Denk hierbij aan het proces, de techniek, wet- en regelgeving, wie zijn er bij betrokken, etc.

De landelijke risicolijst kan als hulpmiddel worden gebruikt.

ValueCareLogo2.png